Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Francuskie bułeczki z kratką i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne bułeczki francuskie z jabłkami i cynamonem

Francuskie bułeczki z kratką i jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Francuskie bułeczki z kratką i jabłkami

 

  • 1 opakowanie (270 gram) ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 3 średnie jabłka (użyłam malinówek)
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Francuskie bułeczki z kratką i jabłkami
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Wkładamy do garnuszka, wlewamy 3-4 łyżki wody i prażymy pod przykryciem przez 10 minut. Dodajemy cukier i cynamon (w razie potrzeby nieco je jeszcze dosładzamy). Studzimy. Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych prostokątów. Na połowie każdego prostokąta nakładamy po 3-4 łyżki prażonych jabłek (boki o szerokości około 0,5 cm zostawiamy suche), wyrównujemy powierzchnię. Mniej więcej 1/3 każdego prostokąta nacinamy wałkiem do nacinania ciasta (jeśli nie mamy takiego wałka, taką samą ilość ciasta tniemy w cienkie paski, które ułożymy później na skos) i naciągamy na jabłka. Zlepiamy ciasto i smarujemy bułki rozkłóconym jabłkiem. Pieczemy około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Francuskie bułeczki z kratką i jabłkami
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Wkładamy do garnuszka, wlewamy 3-4 łyżki wody i prażymy pod przykryciem przez 10 minut. Dodajemy cukier i cynamon (w razie potrzeby nieco je jeszcze dosładzamy).
Francuskie bułeczki z kratką i jabłkami
Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych prostokątów. Na połowie każdego prostokąta nakładamy po 3-4 łyżki prażonych jabłek (boki o szerokości około 0,5 cm zostawiamy suche), wyrównujemy powierzchnię.
Francuskie bułeczki z kratką i jabłkami
Mniej więcej 1/3 każdego prostokąta nacinamy wałkiem do nacinania ciasta (jeśli nie mamy takiego wałka, taką samą ilość ciasta tniemy w cienkie paski, które ułożymy później na skos) i naciągamy na jabłka.