Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Francuskie ciasteczka z cukierkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka francuskie to szybki sposób na smaczny poczęstunek do kawy.

Francuskie ciasteczka z cukierkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie ciasteczka z cukierkami

 

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 10 dag cukierków lentilek
  • Krem:
  • 1 łyżka budyniu malinowego bez cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Francuskie ciasteczka z cukierkami
Gotowe ciasto wyjąć z lodówki na 1-2 godziny. Rozwinąć z papieru, pokroić w kwadraty. Następnie przeciąć po przekątnej na trójkąty. Trójkąty naciąć i zlepić na środku tak aby powstały kokardki. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 10 minut. Krem: Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Krem nałożyć do szprycy, ozdobić zimne ciasteczka, ułożyć lentilki.
Francuskie ciasteczka z cukierkami
Ciasto pokroić w kwadraty a następnie przeciąć po przekątnej
Francuskie ciasteczka z cukierkami
Trójkąty naciąć i zlepić tak aby powstały kokardki
Francuskie ciasteczka z cukierkami
Piec w temperaturze 190 stopni około 10 minut
Francuskie ciasteczka z cukierkami
Zimne ciasteczka ozdobić masą bydyniową i cukierkami

Tagi:

ciasto beza bezy