marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Francuskie gniazdka z kozim serkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasto francuskie wyjąć z zamrażalnika i z opakowania.Rozmrozić, rozwałkować na stolnicy,podsypać mąką.Wykrawać kwadraty,nadziewać i piec.

Francuskie gniazdka z kozim serkiem.

Składniki:

Francuskie gniazdka z kozim serkiem.

 

  • 450 g.ciasta francuskiego mrożonego,
  • 8 g.mąki do podsypania,
  • opakowanie serka koziego na słono(w razie czego dosolić),
  • suszone zioła,np.trybula,czubryca,oregano,kolendra,kminek,
  • tłuszcz do formy,
  • arkusz folii aluminiowej do formy,
  • białko do posmarowania ciastek.

Sposób przygotowania:

Francuskie gniazdka z kozim serkiem.
Ciasto francuskie wyjąć z zamrażalnika i z opakowania.Rozmrozić,
a potem rozwałkować na średnią grubość 1 cm,podsypując mąką .Wykrawać radełkiem lub ostrym nożem duże lub średnie kwadraty.Serek kozi
pokruszyć,zmieszać z solą,ale niedużo i ziołami suszonymi,roztarty-
-mi.Nakładać na dołeczek wyciśnięty w kwadraciku z ciasta nadzienie serowo-ziołowe,albo też można zrobić wiatraczki z ciasta,
zakrywając nadzienie rogami z kwadracików francuskiego ciasta,albo zwijać w chusteczkę-trójkącik kwadraty z nadzieniem.
Układać ciastka z nadzieniem na wysmarowaną tłuszczem i pokrytą
arkuszem folii aluminiowej blachą,posmarować wierzchy lekko białkiem rozprowadzając je pędzelkiem silikonowym.Wsunąć blachę do nagrzanego do 200-220 st.C piekarniku i piec 20-25 min.
Po upieczeniu wystudzić i jeść.

Tagi:

zioła ciastka