Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Francuskie jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Niezwykle proste, ale bardzo pyszne ciastka z ciasta francuskiego z nadzieniem z leśnych jagód... W sam raz na deser:)

Francuskie jagodzianki

Składniki:

Francuskie jagodzianki

 

Sposób przygotowania:

Francuskie jagodzianki

Etap 1

Francuskie jagodzianki
Oczyszczone jagody z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej.

Jagody oczyścić, opłukać, odsączyć. Dodać do nich cukier i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.

Etap 2

Francuskie jagodzianki
Rozwinięte ciasto francuskie pokrojone w kwadraty.

Ciasto rozwinąć, przekroić wzdłuż na 3 paski, następnie pokroić w kwadraty (wyszło mi 18 kwadratów).

Etap 3

Francuskie jagodzianki
Leśne jagody ułożone na każdym kawałku ciasta.

Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć po trochu jagód.

Etap 4

Francuskie jagodzianki
Nadziane jagodami ciasta ułożone na blasze.

Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Złożyć na pół w trójkąty, docisnąć brzegi. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować na wierzchu jajkiem.

Etap 5

Francuskie jagodzianki

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę z ciastkami włożyć do nagrzanego piekarnika. Ciastka piec 12-15 minut. Jeszcze ciepłe jagodzianki polukrować.