jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Francuskie kluski do rosołu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kluski wychodzą delikatne i mięciutkie. To dobry sposób na urozmaicenie popularnego rosołu z makaronem. POLECAM!

Francuskie kluski do rosołu

Składniki:

Francuskie kluski do rosołu

 

  • Składniki:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki maki pszennej,
  • 1 płaska łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Francuskie kluski do rosołu
Masło ucieramy w misce. Dodajemy do niego stopniowo po jednym żółtku. Następnie ubijamy pianę z białek. Mieszamy ją z utartymi żółtkami, a w dalszej kolejności dodajemy mąkę. Delikatnie mieszamy. Kluski kładziemy małą łyżeczką na gotującą, lekko posolona wodę. W trakcie gotowania odwracamy je widelcem na drugą stronę. Kluski wyjmujemy siteczkiem, porcjujemy na talerze i zalewamy rosołem.

Tagi:

jajko jajka mak