mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Francuskie kolorowe roladki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Na zimno ich smak świetnie komponuje się z maślanką/kefirem a na ciepło bez dodatków :)

Francuskie kolorowe roladki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie kolorowe roladki

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • czarne oliwki
  • świeży ogórek
  • czerwona papryka
  • ser żółty w plasterkach
  • kilka plastrów chudej, nie wędzonej szynki
  • przyprawa do sałatek (np. Kamis)
  • 1jajko

 

Sposób przygotowania:

Francuskie kolorowe roladki
Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na kwadraty o bokach ok 10x10cm a następnie przekrój je tak by powstały trójkąty. Z jednego ciasta powinno wyjść 24 trójkąciki. Ogórka ze skórką pokrój w plasterki a każdy plasterek na 3 paski. Oliwki przekrój wzdłuż na pół. Paprykę potnij na ok 2 cm-owe grubsze paski. Ser i szynkę pokrój na paski mniej więcej tej samej szerokości tj ok 2-2,5cm. Na pasek szynki połóż w poprzek po pasku ogórka i papryki oraz jedną lub dwie połówki oliwek. Zwiń. Owiń paskiem sera a następnie trójkącika z ciasta francuskiego tak, by jego koniuszek wystawał poza roladkę.Wystający koniuszek zawiń pod spód i przyklej w miejsce, w którym są sklejone dwa pozostałe koniuszki trójkącika. Podobnie postępuj przygotowując pozostałe 23 roladki. W miseczce roztrzep jajko. którym posmaruj każdą roladkę. Ułóż roladki na blasze z piekarnika. Każdą z osobna posyp kolorową przyprawą do sałatek. Piecz w temp. 220st C przez ok 12min. Pozostaw do ostygnięcia.
Francuskie kolorowe roladki
Warzywa w szynce i serze owiń ciastem
Francuskie kolorowe roladki
Z 1 opakowania ciasta zwiń 24 roladki
Francuskie kolorowe roladki
Posmarowane jajkiem i posypane przyprawą
Francuskie kolorowe roladki
Upieczone są delikatnie złociste