CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

"Francuskie koperty"-przystawka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kto nie lubi małych przekąsek w karnawale. Ja proponuję nieduże kopertki z mięsem , pietruszkom i estragonem.

"Francuskie koperty"-przystawka

Składniki:

"Francuskie koperty"-przystawka

nadzienie

 

ciasto

  • opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g )

Sposób przygotowania:

"Francuskie koperty"-przystawka

mięso

"Francuskie koperty"-przystawka
Mięso przyprawiamy natką pietruszki i estragonem

Jajko lekko solimy i roztrzepujemy.

Mięso mielimy w maszynce. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Zmielone mięso mieszamy z solą, pieprzem, estragonem, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy bułkę tartą i 1/2 jajka, mieszamy.

Mięso odstawiamy do lodówki.

pieczenie

"Francuskie koperty"-przystawka
W połowie ciasteczek po środku wycinamy wzorki

Piekarnik nagrzewamy do min. 180 C.

Schłodzone ciasto kroimy w parzystą ilość 5-7 cm kwadratów. Tak aby zużyć cały płat ciasta.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy jedną połowę ciastek. W każdym drugim parzystym kwadracie, wycinamy otwór

Brzegi pełnych ciasteczek na blaszce smarujemy jajkiem, nakładamy farsz, zostawiając wolne boki.
Przykrywamy drugim ciastkiem z otworem i lekko dociskamy.


Wierzch ciasteczek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy do lekkiego przyrumienienia ciasta.