Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Francuskie magdalenki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Magdalenki to słynne francuskie ciasteczka, których nazwa prawdopodobnie pochodzić od XIX-wiecznej mistrzyni cukiernictwa Madeleine Paulmier.

Francuskie magdalenki

Składniki:

Francuskie magdalenki

 

  • 3 jajka
  • 150g rozpuszczonego masła
  • 150g mąki
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g cukru
  • Dodatki (kakao, cytrusy, kawa)

Sposób przygotowania:

Francuskie magdalenki
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia. Całe jajka ubij z cukrem do uzyskania puszystej masy. Do tak ubitych jaje dodaj wcześniej przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, na koniec wlej rozpuszczone masło. Wszystko razem mieszaj aż składniki się połączą. Gotowe ciasto odstaw na 25min do lodówki, Wypoczętym ciastem napełniaj foremki do magdalenek i piecz je 20min w 200stop.