BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Francuskie mielone na patyku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczne kotleciki. Dzięki dodatkowi musztardy nie trzeba ich za wiele doprawiać. Podaję je z tzaziki i oliwkami. Kilka oliwek można również dodać do masy mięsnej.

Francuskie mielone na patyku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Francuskie mielone na patyku

 

  • 30 dag mięsa mielonego z szynki
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Francuskie mielone na patyku
3 patyczki do szaszłyków moczę w wodzie, około 20 minut. Ząbek czosnku drobno siekam. Do mięsa dodaję czosnek, musztardę , jajko , bułkę tartą oraz przyprawy:sól,pieprz i słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszam. W rękach formuję podłużne kotleciki i nabijam na patyczki. Ręce zwilżam w oleju, obtaczam nimi kotleciki i kładę na ruszt. Smażę do pożądanego staopnia wypieczenia. Podaję z tartymi ogórkami, doprawionymi solą, czonkiem i pieprzem oraz wymieszanym z jogurtem naturalnym.
Francuskie mielone na patyku
do mięsa dodaję musztardę francuską i przyprawy, dokładnie mieszam