Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Francuskie pizzeriny z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki obiad zasmakuje na pewno dorosłym i dzieciom. Tuńczyk, oliwki i mozzarella z sosem pomidorowym ukryte w cieście francuskim smakują rewelacyjnie.

Francuskie pizzeriny z tuńczykiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Francuskie pizzeriny z tuńczykiem

Pizzeriny:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (prostokątne)
  • 2 puszki kawałków tuńczyka w sosie własnym
  • 150 g startego sera mozzarella
  • 100 g oliwek czarnych

Sos:

Sposób przygotowania:

Francuskie pizzeriny z tuńczykiem

Przygotowanie sosu:

Francuskie pizzeriny z tuńczykiem
Składniki sosu należy dokładnie ze sobą połączyć

Przygotować sos: pokrojone pomidory wrzucić do miski, dodać zioła prowansalskie i cukier, dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem.

Przygotowanie ciasta

Francuskie pizzeriny z tuńczykiem
Ciasto francuskie pokrojone na cztery równe prostokąty

Każdy płat ciasta podzielić na cztery równe prostokąty.

Przygotowanie pizzerinek

Francuskie pizzeriny z tuńczykiem
Na ciasto francuskie wyłożyć sos i składniki

Cztery prostokąty posmarować sosem pomidorowym zostawiając wolne brzegi. Posypać małą ilością mozzarelli, wyłożyć pokrojone w plasterki oliwki oraz odsączonego z zalewy tuńczyka. Zasypać całość serem.

Zlepianie pizzerinek

Francuskie pizzeriny z tuńczykiem
Gotowe pizzeriny należy zlepić kolejnymi kawałkami ciasta

Górę zalepić pozostałymi prostokątami ciasta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż będą rumiane). Podać z pozostałym sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym. Smacznego :)