IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Francuskie poduszeczki z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne poduszeczki, które można spożywać na zimno jak i na ciepło. Polecam również z sosem czosnkowym.

Francuskie poduszeczki z mięsem mielonym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Francuskie poduszeczki z mięsem mielonym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Francuskie poduszeczki z mięsem mielonym
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy z mięsem mielonym. Doprawiamy do smaku. Ogórki oraz paprykę kroimy w sporą kostkę i dodajemy do mięska, a następnie dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Całość dokładnie mieszamy i chwilkę dusimy, a następnie pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę, jajka, wodę oraz sól zagnieść ze sobą, a następnie rozwałkować ciasto. Na rozwałkowane ciasto położyć miękką margarynę i zawinąć w ciasto. Wałkiem, mocno "bić" ciasto. Następnie rozwałkować i zwinąć na 4 części i ponownie "pobić" ciasto i rozwałkować. Czynność tą powtórzyć 4 razy. Ciasto zawinąć w ściereczkę i schłodzić w lodówce przez 24godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i powycinać kwadraty. Proponuję takie większe ok. 8-10 Cm. Na każdy kawałek nakładamy farsz na środek a rogi sklejamy ze sobą, zamykając poduszeczkę tak by farsz nam nie wypadł. Na wysmarowaną margaryną blachę do pieczenia wykładamy nasze poduszeczki, sklejaną częścią w dół. Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 180'C, aż nam się ładnie zarumienią. Rewelacyjnie smakują na ciepło i na zimno. Smacznego !!
Francuskie poduszeczki z mięsem mielonym
Francuskie poduszeczki z mięsem mielonym i warzywami - farsz