IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Francuskie rogaliki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjne francuskie rogaliki na śniadanie (lub nie), rozpływające sie w buzi, same lub z dżemem, wypiek czasochłonny lecz wart poświęconego czasu;

Francuskie rogaliki

Składniki:

Francuskie rogaliki

 

Sposób przygotowania:

Francuskie rogaliki
Wieczorem.. Zimne masło (250g) połączyć z 100 g mąki, następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.Drożdze rozetrzeć w letniej wodzie, połączyć z 500 g mąki, po 10 minutach wyrabiania dodać kolejno resztę składników czyłi -masło (50g), cukier, sól i stopniowo całe 3 jajka. Kontynować wyrabianie aż ciasto uzyska gładką i elastyczną konsystencje.Uformować kulę z ciasta, umieścić w pojemnym naczyniu, przykryć folią spożywczą i również wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia.. Ciasto drożdżowe i masło z mąką,wyjmąć z lodówki, zostawić na 15 minut w temp. pokojowej a następnie osobno cienko rozwałkować na prostokąty. Na rozwałkowane ciasto drożdzowe położyć rozwałkowane masło. Złożyć krótsze brzegi do środka i rozwałkować po lini łączącej zwinięte brzegi. Następnie znów złożyć krótsze brzegi i odłożyć na pół godziny do lodówki. Po pół godziny powtorzyć rozwałkowanie ciasta zaczynając w kierunku łaczenia ciasta i składanie i ponownie wstawic do lodówki na 1/2h. Po tym czasie powtorzyć jeszcze raz rozwałkowywanie i składanie oraz lezakowanie w lodówce. Przy czwartym rozwałkowywaniu, wykroić trójkąty z ciasta, najlepiej całość pokroić najpierw w romby, a następnie romby na pół, wtedy powstajną trójkąty. Każdy trójkąt zwijać zaczynając od podstawy w rulonik i formować rogaliki aż do wykończenia ciasta.Uformowane rogaliki zostawić do wyrośnięcia ok. 1,5-2 godziny w temperaturze pokojowej.Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Tuż przed włożeniem ich do piekarnika posmarować je odrobiną roztrzepanego żółtka wymieszanego z mlekiem. Piec około 15-20 minut ( do zarumienienia rogalików); Po ostudzeniu można nadziać za pomocą szprycy ulubionym dżemem lub zostawić puste. Smacznego!