Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Francuskie rogaliki z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rogaliki z ciasta francuskiego z grzybowo jajecznym farszem - w sam raz do barszczyku!

Francuskie rogaliki z grzybami

Składniki:

Francuskie rogaliki z grzybami

 

  • ciasto francuskie - ok. 250 g
  • pieczarki - ok. 300 g
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • jajko - 2 szt
  • sól , pieprz - do smaku
  • masło - 1 łyżka

 

 

Sposób przygotowania:

Francuskie rogaliki z grzybami
Jedno jajko gotujemy na twardo , drugie roztrzepujemy ( będzie do posmarowania ). Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na trójkąty ( wielkośc zależy tylko od naszych upodobań ).Pieczarki ścieramy na grubych oczkach. Podsmażamy 10 min na maśle z odrobiną soli, aż wyparuje cała woda i pieczarki będą suche. Ugotowane jajko, rozgniatamy widelcem i mieszamy z usmażonymi pieczarkami. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na szerszą częśc trójkątów i zwijamy rogaliki. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 15 minut. Smacznego!