slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Francuskie roladki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetne na ciepłą przystawkę ale na zimno również są pyszne. Z dodatkiem szynki dojrzewającej i selerem.

Francuskie roladki

Składniki:

Francuskie roladki

 

  • 200 g korzenia selera
  • 6 plasterków szynki wieprzowej dojrzewającej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • liść sałaty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Francuskie roladki
Seler obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Ząbek czosnku obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i chwilę przesmażamy czosnek a następnie dodajemy starty seler i smażymy razem aż seler zmięknie ok. 2 minut.

Przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą oraz dodajemy jogurt naturalny, mieszamy razem i smażymy aż woda odparuje.

Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy.

Tniemy na wielkość plastrów szynki. Na każdy kawałek ciasta układamy plastrem szynki a następnie na szynce układamy 2 łyżki farszu z selera-rozsmarowujemy.

Zwijamy ciasno w roladkę. robimy tak do wykorzystania składników. Roladki układamy pionowo w blaszce do pieczenia babeczek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone i lekko ostudzone wyjmujemy na talerz i dekorujemy sałatą.

Przepis na 6 sztuk.

Tagi:

przystawki