2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Francuskie rollsy z szynką serrano

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Na każdej domowej imprezie najlepiej sprawdzą się niewielkie przystawki, takie które nie wymagają dużo czasu ani umiejętności, dlatego ja mam propozycję z ciasta francuskiego z dodatkiem szynki serrano i wyrazistych w smaku serów.Polecam!

Francuskie rollsy z szynką serrano

Składniki:

Francuskie rollsy z szynką serrano

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego
  • 10 dag wędzonej szynki serrano
  • 50 g sera cheddar
  • 50 g sera grana padano lub parmezanu-każdy inny ostry się sprawdzi
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem

 

  • Sos:
  • ½ szklanki sosu czosnkowego
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • Zioła włoskie do smaku

Sposób przygotowania:

Francuskie rollsy z szynką serrano

ETAP 1:

Francuskie rollsy z szynką serrano
Sery ścieramy cebulkę siekamy drobno nożem

Sery ścieramy na tarce, cebulkę drobno siekamy

ETAP 2:

Francuskie rollsy z szynką serrano
Na ciasto posmarowane sosem wykąłdamy szynkę

Sos czosnkowy mieszamy z ketchupem oraz odrobiną ziół włoskich.
Ciasto francuskie dobrze schłodzone rozwijamy na płat.

Smarujemy powstałym sosem zostawiając po 1,5 cm od krawędzi brzegów ciasta, ułożyć na cieście cieniutkie plasterki szynki,

ETAP 3:

Francuskie rollsy z szynką serrano
a następnie ser oraz posiekaną dymkę ze szczypiorem

posypać na wierzchu serami i dymką -trochę odłozyć dymki do posypania po upieczeniu.

ETAP 4:

Francuskie rollsy z szynką serrano
zawinięte ciasto kroimy na grubsze plastry pieczemy

ciasto zawinąć w rulon, pokroić na około 2 cm plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem, włożyć do nagrzanego do 190*c piekarnika piec około 15-20 minut-do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu podawać ciepłe, choć rewelacyjnie smakują też na zimno posypane resztą cebuli.
Smacznego!