Ilona_eS

Ilona_eS

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Francuskie rożki z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka nie dość, że przepyszne to jeszcze łatwe i szybkie do przygotowania. W sam raz na niezapowiedzianych gości.

Francuskie rożki z jabłkiem

Składniki:

Francuskie rożki z jabłkiem

 

  • ciasto francuskie- 1 opakowanie
  • jabłka 3 sztuki lub 4 większe
  • rodzynki 1 garść
  • cynamon 1,5 lyżeczki
  • cukier 2 łyzki
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Francuskie rożki z jabłkiem

1

Francuskie rożki z jabłkiem
jabłka z dodatkami dusić pod przykryciem, a pózniej odparować wode

Jabłka należy obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cynamon, cukier i rodzynki, podlać odrobiną wody, dusić do miękkości owoców i odparowania wody.

etap 2

Francuskie rożki z jabłkiem
na wierzchu można dodatkowo posypać jeszcze cynamonem

Ciasto podzielić na 6- 8 równych kwadratów. Na każdym położyć po łyżce jabłek. Zlepić przeciwlegle rogi.

etap 3

Francuskie rożki z jabłkiem
dociskając widelcem wyjdzie ladny wzorek po upieczeniu.

Zlepić rogi i zawinąć do góry, dodatkowo docisnąć za pomocą widelca,

4

Francuskie rożki z jabłkiem
dzieki jaku ciasteczka będą ładnie umiane

Na górze zrobić ok 3 nacięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem.

5

Francuskie rożki z jabłkiem
dzieki nacięciom para z jabłek odejdzie i ciasto sie upiecze

Piec 180*c przez około 20 minut do zrumienienia.