Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Francuskie serduszko na włoską nutę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Eksperymentalne, ale przepyszne ciacho francuskie, które z pewnością jeszcze nie raz zrobię !

Francuskie serduszko na włoską nutę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie serduszko na włoską nutę

 

  • 3 płaty gotowego ciasta francuskiego
  • 1 mała pierś z kurczaka lub 2 małe podudzia bez skóry i kości
  • 6 suszonych pomidorów
  • 6-9 zielonych oliwek
  • tarty parmezan
  • białko 1 jaja
  • pieprz
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • masło lub olej do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Francuskie serduszko na włoską nutę
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto francuskie wyciągamy z zamrażarki na 3 minuty. W tym czasie kroimy mięso z kurczaka w cienkie paski i marynujemy je w paście przygotowanej z kostki rosołowej i oleju rzepakowego. Podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką 6 kół, w 3 foremką do ciastek wycinamy serduszka. Kawałek ciasta, w którym wycięliśmy serduszko przyklejamy do całych kółek za pomocą białka jaja. Układamy je na natłuszczonej blaszce. Serduszka również smarujemy białkiem i układamy na brytfannę. Pieczemy w 190 stopniach przez 12 minut. W tym samym czasie kroimy pomidory w cienkie paski, dodajemy je do podsmażonego mięsa z kurczaka wraz z 2-3 łyżkami tartego parmezanu. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Po upływie 12 minut serduszka wyciągamy na talerz, a otwory koszyczków napełniamy przygotowanym farszem. Na wierzch kładziemy po 2-3 całe oliwki, posypujemy odrobiną parmezanu i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Francuskie serduszko na włoską nutę
W tym czasie kroimy mięso z kurczaka w cienkie paski i marynujemy je w paście przygotowanej z kostki rosołowej i oleju rzepakowego.
Francuskie serduszko na włoską nutę
Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką 6 kół, w 3 foremką do ciastek wycinamy serduszka. Kawałek ciasta, w którym wycięliśmy serduszko przyklejamy do całych kółek za pomocą białka jaja.
Francuskie serduszko na włoską nutę
W tym samym czasie kroimy pomidory w cienkie paski, dodajemy je do podsmażonego mięsa z kurczaka wraz z 2-3 łyżkami tartego parmezanu. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Francuskie serduszko na włoską nutę
Po upływie 12 minut serduszka wyciągamy na talerz, a otwory koszyczków napełniamy przygotowanym farszem.