nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Francuskie ślimaczki 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybkie w przygotowaniu i smaczne na ciepło francuskie ślimaczki

Francuskie ślimaczki 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie ślimaczki 4

 

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 6 plasterków salami
  • 5 plasterków wędliny
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 150 g startego żółtego sera
  • 1 małe jajko
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Francuskie ślimaczki 4
1. Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Układamy wzdłuż jednego brzegu w rządku plasterki salami. A nad nim tworzymy rządek z plasterków wędliny. Na między nimi usypujemy linię z kukurydzy. 2. Starty ser żółty rozsypujemy na całej powierzchni ciasta francuskiego. 3. Ciasto francuskie ściśle zwijamy w rulon, po czym zawijamy go w papier i wkładamy do lodówki na 15 minut. 4. Schłodzone ciasto kroimy na plasterki układamy je płaska no papierze do pieczenia, na blaszce. Każdy kawałek smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy roztartym w palcach tymiankiem. 5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do zrumienienia, około 20 minut. % minut przed końcem pieczenia delikatnie obracamy je na drugą stronę.
Francuskie ślimaczki 4
Na cieście układamy po rządku salami i wędliny, na to kukurydzę i całość posypujemy serem.
Francuskie ślimaczki 4
Całość zwijamy w rulonik i zawijamy w papier, po czym schładzamy.
Francuskie ślimaczki 4
Schłodzone kroimy w plasterki i układamy płasko na papierze.
Francuskie ślimaczki 4
Każdy kawałek smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy tymiankiem.