Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Francuskie ślimaczki z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przekąski z ciasta francuskiego bardzo szybko znikają z imprezowego stołu. Na szczęście bardzo szybko też powstają. Tym razem w moich ramiączkach znalazły się: cukinia, szynka i ser.

Francuskie ślimaczki z cukinią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Francuskie ślimaczki z cukinią

 

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 cukinii
  • Kilka plastrów szynki
  • Kilka plastrów sera żółtego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • Oregano
  • Bazylia
  • Sól

Sposób przygotowania:

Francuskie ślimaczki z cukinią

Przygotowanie cukinii

Francuskie ślimaczki z cukinią
Cukinię kroimy w cienkie plastry za pomocą obieraczki

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Lekko solimy. Po chwili osuszamy papierowym ręcznikiem.

Jeżeli chcemy zrobić wstążeczki do dekoracji, za pomocą obieraczki kroimy skórkę w cieniutkie nitki jak na spaghetti.

Przygotowanie sosu

Francuskie ślimaczki z cukinią
Sos robimy z majonezu, ketchupu, oregano i bazylii

Łączymy ketchup i majonez, dodajemy oregano i bazylię.

ETAP 3:

Francuskie ślimaczki z cukinią
Na paskach ciasta francuskiego rozsmarowujemy sos

Ciasto francuskie kroimy w paski odpowiadające szerokością szerokości plastrów cukinii. Na cieście rozsmarowujemy sos.

ETAP 4:

Francuskie ślimaczki z cukinią
Na cieście układamy ser

Plastry sera też kroimy w paseczki, układamy na cieście posmarowanym sosem.

ETAP 5:

Francuskie ślimaczki z cukinią

Na serze układamy kawałki szynki (jej plastry także kroimy w paseczki).

ETAP 6:

Francuskie ślimaczki z cukinią

Na szynkę wykładamy cukinię.

ETAP 7:

Francuskie ślimaczki z cukinią

Całość zwijamy.

ETAP 8:

Francuskie ślimaczki z cukinią

Ślimaczki przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy ok. 15 minut w 200 st.C