SUPERPRZEPIS

Francuskie tartaletki z kurkami i szpinakiem

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Francuskie tartaletki z kurkami i szpinakiem

Tartaletki na cieście francuskim nadziewane farszem ze szpinakiem i kurkami to wspaniała przystawka i przekąska.

Składniki:

Francuskie tartaletki z kurkami i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Francuskie tartaletki z kurkami i szpinakiem

Farsz

Francuskie tartaletki z kurkami i szpinakiem
Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno. Podsmaż wszystko na oliwie.

Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno. Podsmaż wszystko na oliwie.

Farsz

Francuskie tartaletki z kurkami i szpinakiem
Następnie dodaj mrożony szpinak (najlepiej w liściach), smaż 4-5 min od rozmrożenia. Pokrój drobno suszone pomidory (opcjonalnie) i dodaj. Dopraw solą ziołową.

Następnie dodaj mrożony szpinak (najlepiej w liściach), smaż 4-5 min od rozmrożenia. Pokrój drobno suszone pomidory (opcjonalnie) i dodaj. Dopraw solą ziołową.

Kurki

Francuskie tartaletki z kurkami i szpinakiem
Kurki zblanszuj na oliwie, dopraw pieprzem i solą.

Kurki blanszuj na oliwie, dopraw pieprzem i solą.

Ciasto

Francuskie tartaletki z kurkami i szpinakiem
Rozgrzej piekarnik do 220 st.C. Z arkusza ciasta francuskiego powycinaj koła nieco większe niż posiadane foremki. Wyłóż je ciastem i nakłuj. Piec przez ok. 15-17 min. Ciasto powinno być wyrośnięte i lekko rumiane. Wyjąć z piekarnika i odstawić. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć na 180 stopni.

Rozgrzej piekarnik do 220 st.C. Z arkusza ciasta francuskiego powycinaj koła nieco większe niż posiadane foremki.

Wyłóż je ciastem i nakłuj . Piec przez ok. 15-17 min.

Ciasto powinno być wyrośnięte i lekko rumiane. Wyjąć z piekarnika i odstawić.

Temperaturę w piekarniku zmniejszyć na 180 stopni.

Nadziewanie

Francuskie tartaletki z kurkami i szpinakiem
Utrzyj ser i wymieszaj z jajkiem, śmietaną i łyżką mąki. Dopraw świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Nałóż farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów. Dodaj kurki, zalej masą śmietanowo-serową.

Utrzyj ser i wymieszaj z jajkiem, śmietaną i łyżką mąki. Dopraw świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Nałóż farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów. Dodaj kurki, zalej masą śmietanowo-serową.

pieczenie

Francuskie tartaletki z kurkami i szpinakiem
Wierzch udekoruj małymi kurkami. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 min, aż masa z wierzchu się delikatnie przyrumieni.

Wierzch udekoruj małymi kurkami. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 min, aż masa z wierzchu się delikatnie przyrumieni.

Tagi:

przystawki