Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Francuskie trójkąciki z parówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Trójkąciki z ciasta francuskiego z parówką, serem feta, czerwoną cebulą, kukurydzą i żółtym serem.

Francuskie trójkąciki z parówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie trójkąciki z parówką

 

  • ok. 130 g ciasta francuskiego
  • 3 cienkie parówki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 50 g sera feta
  • 3 czubate łyżeczki kukurydzy z puszki
  • ok. 30 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Francuskie trójkąciki z parówką
Ciasto francuskie (użyłam gotowego, nie mrożonego) odwinąć i pokroić w kwadraty o boku ok. 12 cm. Z parówek zdjąć osłonki. Parówki ułożyć na ukos na kwadratach z ciasta. Obok parówek ułożyć po trochu pokrojonej w piórka cebuli. Ser feta rozkruszyć, kukurydzę odsączyć. Ser feta i kukurydzę ułożyć na parówkach. Ciasto złożyć na pół w trójkąty, zlepić brzegi. Nadziane trójkąciki ułożyć na natłuszczonej blasze. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Po trochu żółtego sera ułożyć na każdym trójkąciku z ciasta. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blaszkę z nadzianymi trójkącikami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut. Podawać np. z ketchupem.
Francuskie trójkąciki z parówką
Ciasto pokrojone w kwadraty i ułożone na nim parówki i kawałki cebuli.
Francuskie trójkąciki z parówką
Pokruszony ser feta i kukurydza ułożone na parówkach.
Francuskie trójkąciki z parówką
Ciasto złożone na pół w trójkąty i ułożone na blasze.
Francuskie trójkąciki z parówką
Trójkąty z ciasta posypane startym żółtym serem.

Tagi:

sery ciasto ser