Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Francuskie uszka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierożki z pieczarkami z ciasta francuskiego

Francuskie uszka z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuskie uszka z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Francuskie uszka z pieczarkami
Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w średnie półtalarki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy razem z pieczarkami na rozgrzanym maśle, studzimy i mielimy. Dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, dużą pierogownicą wycinamy koła, na których kładziemy porcję farszu. Zlepiamy pierożki. Układamy na wysmarowanej masłem brytfannie i smarujemy rozkłóconym białkiem jajka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy same lub np. z czerwonym barszczykiem.
Francuskie uszka z pieczarkami
Dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Francuskie uszka z pieczarkami
Ciasto rozwałkowujemy, dużą pierogownicą wycinamy koła, na których kładziemy porcję farszu. Zlepiamy pierożki.