WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Francuskie wytrawne ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne słone ciasteczka na imprezę.

Francuskie wytrawne ślimaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie wytrawne ślimaczki

 

  • 1 ciasto francuskie
  • 5 łyżek sosu pomidorowego
  • 10 dag szynki
  • 10 dag żółtego sera
  • pół puszki kukurydzy
  • mała cebulka
  • zioła prowansalskie

 

Sposób przygotowania:

Francuskie wytrawne ślimaczki
Blat ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy sosem pomidorowym. Można użyć domowego, lub ze słoika np. spaghetti. Szynkę kroimy w drobną kostkę i równomiernie okładamy ją na cieście, tak samo jak cebulkę. Kukurydzę wyjmujemy z puszki i odsączamy. Posypujemy ciasto. Na koniec dajemy starty na grubej tarce żółty ser i posypujemy ziołami prowansalskimi. Zwijamy ciasto dosyć ciasno, tak jak było samo i kroimy na ok 2 cm ślimaczki. Układamy na blaszce i pieczemy kilkanaście minut aż ciasto ładnie się przyrumieni, uważając, by ser się nie przypalił.
Francuskie wytrawne ślimaczki
Na cieście francuskim rozprowadzamy sos pomidorowy.
Francuskie wytrawne ślimaczki
Posypujemy szynką, cebuką i kukurydzą.
Francuskie wytrawne ślimaczki
Na sam koniec posypujemy startym żółtym serem.
Francuskie wytrawne ślimaczki
Ślimaczki zapiekamy w piekarniku przez kilkanaście minut.