Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Francuskie z bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Błyskawiczne w przygotowaniu ciastka z ciasta francuskiego z bananami. W sam raz gdy przyjadą niespodziewani goście:)

Francuskie z bananami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie z bananami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 małej cytryny
  • 4 banany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • woda - wg uznania

Sposób przygotowania:

Francuskie z bananami
Z cytryny wycisnąć sok. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na pół. Banany polać sokiem z cytryny. Ciasto rozwinąć, przekroić wzdłuż na 4 paski, a następnie pokroić na 16 prostokątów. Ćwiartki banana kłaść na ukos na każdym kawałku ciasta. Banany oprószyć cukrem waniliowym. Wolne końcówki ciasta posmarować wodą i skleić nad bananami. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Ciastka piec ok. 15 minut, następnie lekko przestudzić. Do cukru pudru dolewać po kilka kropel wody i mieszać, aż powstanie gęsty lukier. Lukrem polukrować ciasteczka.
Francuskie z bananami
Obrane i pokrojone banany polane sokiem z cytryny.
Francuskie z bananami
Rozwinięte ciasto francuskie pokrojone w prostokąty.
Francuskie z bananami
Kawałki bananów ułożone na ukos na prostokątach z ciasta.
Francuskie z bananami
Ciastka z bananami ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Tagi:

ciasto