CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Francuskie z " klonową" bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Większe i mniejsze ciasteczka francuskie z bitą śmietaną słodzoną syropem klonowym. Na to wszystko konfitura wiśniowa.

Francuskie z " klonową" bitą śmietaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuskie z " klonową" bitą śmietaną

 

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 220 g śmietany 30 %
  • 1-1,5 łyżki syropu klonowego
  • sok z cytryny do smaku
  • ok. 100 g konfitury wiśniowej ( z całymi wiśniami )

Sposób przygotowania:

Francuskie z " klonową" bitą śmietaną

ciasto

Francuskie z " klonową" bitą śmietaną
Z ciasta wycinamy małe kwadraty i większe prostokąty

Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w parzystą ilość mniejszych kwadratów lub większych prostokątów.

Ja miałam 12 mniejszych kwadratów i 4 większe prostokąty.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy po dwa kawałki ciasta na siebie, delikatnie dociskając boki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180-200 C do lekkiego zbrązowienia ( ok. 20 minut ).

bita śnietana

Francuskie z " klonową" bitą śmietaną
Do ubitej śmietany dolewamy syrop klonowy

Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix.

Ubitą śmietanę mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Soku niewiele, ma tylko ożywić smak śmietany.

napełnianie ciasteczek

Francuskie z " klonową" bitą śmietaną

W przestudzonych ciasteczkach przebijamy środek, robimy otwory i wysypujemy resztki ciasta. Wgłębienia napełniamy bitą śmietaną, następnie nakładamy konfiturę.

Ciasteczka są gotowe od razu, ale można je przechować w lodówce kilka godzin.