Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Francuskie z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste ciastka z ciasta francuskiego nadziane karmelizowanym w cukrze, pokrojonym na mniejsze kawałki rabarbarem.

Francuskie z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie z rabarbarem

 

  • 40 dkg świeżego rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 375 g ciasta francuskiego
  • woda - do posmarowania

Sposób przygotowania:

Francuskie z rabarbarem
Rabarbar umyć, oczyścić z wierzchnich włókien, pokroić na małe kawałki. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Podgrzewać tak długo, aż cukier się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić pokrojony rabarbar. Smażyć, co chwilę mieszając, aż karmel się roztopi, a prawie cały płyn odparuje. Rabarbar przestudzić. Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 8 dużych kwadratów. Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć po trochu rabarbaru. Brzegi ciasta posmarować wodą. Ciasto składać na pół w trójkąty, docisnąć brzegi. Nadziane trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut. Jeszcze ciepłe ciastka polukrować.
Francuskie z rabarbarem
Cukier karmelizowany na suchej rozgrzanej patelni.
Francuskie z rabarbarem
Pokrojony rabarbar wrzucony do karmelu i usmażony.
Francuskie z rabarbarem
Karmelizowany rabarbar rozłożony na kwadratach z ciasta.
Francuskie z rabarbarem
Nadziane trójkąty ułożone na blasze na papierze do pieczenia.

Tagi:

ciasto