Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Francuskie zawijaski ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zawijaski z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą

Francuskie zawijaski ze szpinakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuskie zawijaski ze szpinakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Francuskie zawijaski ze szpinakiem
Szpinak dokładnie płuczemy, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 3-4 minuty. Leciutko solimy, dodajemy śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do czasu aż niemal cała śmietana odparuje. Dodajemy pokrojony w średnią kostkę ser feta, doprawiamy do smaku pieprzem, studzimy. Ciasto rozwałkowujemy, każdy płat kroimy na pół. Na każdym kawałku ciasta układamy porcję szpinaku, rozsmarowujemy, pozotawiając boki ciasta suche. Zwijamy ciasto jak krokiety. Zawijaski układamy na wysmarowanej masłem brytfannie i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Francuskie zawijaski ze szpinakiem
Szpinak dokładnie płuczemy, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 3-4 minuty. Leciutko solimy, dodajemy śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do czasu aż niemal cała śmietana odparuje. Dodajemy pokrojony w średnią kostkę ser feta, doprawiamy do smaku
Francuskie zawijaski ze szpinakiem
Ciasto rozwałkowujemy, każdy płat kroimy na pół. Na każdym kawałku ciasta układamy porcję szpinaku, rozsmarowujemy, pozotawiając boki ciasta suche.