Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Franek z zawrotem głowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

ciasto wymaga wiele czasu i pracy jednak jest zdecydowanie warte 'zachodu' :)

Franek z zawrotem głowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Franek z zawrotem głowy

 

  • 6 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka maku
  • 15 dag kokosu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Polewa:
  • wiśnie w kompocie ze słoika
  • budyń śmietankowy
  • galaretka wiśniowa
  • cukier

 

  • Dodatki:
  • delicje
  • wódka
  • powidła

Sposób przygotowania:

Franek z zawrotem głowy
Białka ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mak zmieszany z mąka i proszkiem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy ok. 30 minut

Mąki z cukrem i żółtkami rozrabiamy z mlekiem, a następnie gotujemy budyń ciągle mieszając. Ostudzony miksujemy z masłem

Wiśnie odsączamy z soku i układamy na cieście (dokładnie na krawędziach, aby później wylany budyń nie rozlał się na boki). Soku odmierzamy 2 szklanki (jeśli brakuje to uzupełniamy wodą) i w 1/4 mieszamy budyń, a pozostały sok gotujemy, a następnie na nim robimy budyń. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z ognia i do gorącego budyniu wsypujemy galaretke – mieszamy do czasu aż sie całkiem rozpuści.

Przełożenie: ciasto makowe – połowa kremu -powidła – namoczone w alkoholu delicje układane na przemian – 2 częsć kremu – wiśnie – ostudzony budyń.
Franek z zawrotem głowy
sposób ułożenia delicji
Franek z zawrotem głowy
sposób ułożenia wiśni
Franek z zawrotem głowy
by poilewa nie uc
Franek z zawrotem głowy
ciasto jest mocno alkoholowe :)

Tagi:

mak