Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Francuskie bagietki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Domowe pieczywo smakuje najlepiej.Bagietki są pyszne z bardzo chrupiącą skórką.Na śniadanie lub kolację.

Francuskie bagietki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie bagietki

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

 

Sposób przygotowania:

Francuskie bagietki
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,2 łyżkami mąki pszennej i ciepłym mlekiem i wodą.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce żeby podrosły,na około 25 minut. 2.Do mąki dodać sól,oliwę i wyrośnięte drożdże,zagnieść mięciutkie ciasto.Uformować kulę,włożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około półtorej godziny,żeby ciasto wyrosło. 3.Następnie ciasto podzielić ciasto na dwie części i uformować dwie podłużne bagietki.Bagietki ponacinać nożem. 4.Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5.Bagietki piec około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni.
Francuskie bagietki
Drożdże rozcieramy z cukrem,mąką,mlekiem i wodą.
Francuskie bagietki
Zagniatamy ciasto i formujemy kulę,odstawiamy.
Francuskie bagietki
Ciasto dzielimy i formujemy dwie bagietki.
Francuskie bagietki
Uformowane bagietki układamy na blasze i pieczemy.