SUPERPRZEPIS

Fritata ze szczawiem i szparagami

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Fritata ze szczawiem i szparagami Więcej zdjęć (4)

Danie jest po prostu super! Pyszne, delikatne i bardzo dekoracyjne a do tego niezbyt kaloryczne:) Z podanych składników wyszła mi porcja 410 g/410 kcal, więc może to być porcja dla dwóch lub dwie porcje dla jednej-u mnie ta druga opcja:)

Składniki:

Fritata ze szczawiem i szparagami

 

Sposób przygotowania:

Fritata ze szczawiem i szparagami

ETAP 1:

Fritata ze szczawiem i szparagami
Szparagi zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut

Szparagi umyć, obrać. Przekroić na pół, przełożyć do miski i zalać wrzątkiem na około 5-7 minut. Następnie przełożyć na sito aby woda dobrze odpłynęła. Szczaw opłukać i osuszyć.

ETAP 2:

Fritata ze szczawiem i szparagami
do miski wkruszyć ser i wbić jajka i dokładnie wymieszać

Do miski przełożyć ser i rozkruszyć go widelcem. Wbić jajka i dokładnie wymieszać, aby nie było zbyt dużych grudek sera.

ETAP 3:

Fritata ze szczawiem i szparagami
szczaw drobno posiekać i przełożyć do go miski

Szczaw drobno posiekać i dodać do miski z jajkami i serem

ETAP 4:

Fritata ze szczawiem i szparagami
dodać startu czosnek i przyprawy i dokładnie wymieszać

Obrany czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do reszty składników. Doprawić do smaku, pieprzem i ziołami. Dokładnie wymieszać zawartość miski.

ETAP 5:

Fritata ze szczawiem i szparagami
masę przelać do keksówki i ułożyć warzywa

Przełożyć do silikonowej keksówki. Ułożyć połówki szparagów. Sprawione rzodkiewki przekroić na pół i ułożyć między szparagami. Piec w 180-190 st około 30-35 minut ( bez przykrycia). Smacznego!