jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Frittata ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To szybkie i smaczne danie o mocno ogórkowym smaku i sycące dzięki jajom i fecie - świetne na letni posiłek.

Frittata  ogórkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittata ogórkowa

 

  • pęczek ogórecznika z kwiatami
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g fety
  • 1 pomidor
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • plastry ogórka i listki sałaty do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Frittata ogórkowa
Z roślin ogórecznika zrywamy wszystkie liście oraz oddzielnie kwiaty. Myjemy liście, osuszamy i kroimy. Obieramy cebulę, siekamy ją w kostkę . Kroimy również pomidora i fetę w kostkę. Jaja rozkłócamy z mlekiem, dodajemy pokrojona fetę , cebulę, pomidora i liście ogórecznika. Mieszamy masę, solimy ją i pieprzymy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy masę na patelnię.Smażymy ją na małym ogniu pod przykryciem aż całkowicie się zetnie. Podajemy frittatę udekorowana kwiatami ogórecznika, plastrami ogórka i sałatą (rukolą lub inną). Pamiętamy by nie jeść szorstkich środeczków kwiatów ogórecznika, gdyż drażnią gardło.
Frittata  ogórkowa
Z roślin ogórecznika zrywamy wszystkie liście oraz oddzielnie kwiaty. Myjemy liscie, osuszamy i kroimy.
Frittata  ogórkowa
Kroimy również pomidora i fetę w kostkę.
Frittata  ogórkowa
Wylewamy masę na patelnię.Smażymy ją na małym ogniu pod przykryciem aż całkowicie się zetnie.
Frittata  ogórkowa
Odrywamy kwiaty do dekoracji. Pamiętamy by nie jeść szorstkich środeczków kwiatów ogórecznika, gdyż drażnią gardło.