Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Frittata z bobem i pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Letnia tarta z bobem i świeżymi pomidorami. Delikatna i kremowa w sam raz na lekki obiad albo śniadanie.

Frittata z bobem i pomidorami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Frittata z bobem i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Frittata z bobem i pomidorami

ETAP 1:

Frittata z bobem i pomidorami
Do usmażonej cebuli dodać ziarna bobu, a po chwili pomidory.

Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Jeżeli bób jest młody wystarczy 10 min. Po odcedzeniu wody przepłukać zimną wodą i przestudzony obrać z łupinek.

Masło klarowane rozgrzać na patelni i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać obrane ziarna bobu i pokrojone w kostkę 2 pomidory. Wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Przełożyć do natłuszczonej formy do tarty o średnicy 25 cm.

ETAP 2:

Frittata z bobem i pomidorami
Do rozmąconych jajek dodać serek smakowy i wymieszać.

Jajka roztrzepać trzepaczką z mlekiem i kremowym serkiem, doprawiając solą z pieprzem.

ETAP 3:

Frittata z bobem i pomidorami
Mieszankę jajeczną wylać na warzywa ułożone w formie do tarty.

Zalać warzywa w tarcie, a na wierzchu ułożyć pokrojone plasterki ostatniego pomidora. Piec przez 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Przed podaniem posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem.

Smacznego


Tagi:

dania bób