FOODLOVERS.PL

FOODLOVERS.PL

Kucharz
[Przepisów: 4]

FRITTATA z cebulką, pieczarkami i szynką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pomidorki kroimy na pół, siekamy pieczarki w plastry, szatkujemy szynkę, mozarellę i ser. Cebulkę kroimy w kostkę lub paski..

FRITTATA z cebulką, pieczarkami i szynką

Składniki:

FRITTATA z cebulką, pieczarkami i szynką

 

  • 10 pomidorków „koktajlowych”
  • około 300 g pieczarek
  • 100 g wędzonej/podsuszonej szynki
  • 200 g sera mozarella
  • 150 g sera żółtego
  • 5 młodych cebulek (‘dymka’)
  • 5 jaj
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

FRITTATA z cebulką, pieczarkami i szynką
Pomidorki kroimy na pół, siekamy pieczarki w plastry, szatkujemy szynkę, mozarellę i ser. Cebulkę kroimy w kostkę lub paski. Na Cobbie rozgrzewamy patelnię z łyżeczką oliwy. Podsmażamy pieczarki. W oddzielnym naczyniu mieszamy jaja aż osiągną jednolitą konsystencję, dodajemy pozostałe warzywa (nie gotowane), następnie do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Jak grzyby są już miękkie dodajemy naszą ‘mixturę’ i smażymy około 5 minut aż osiągnie stałą konsystencję.Potrawa na 6 osób. Propozycja: sami wybierzcie np. grzyby zamiast pieczarek... Więcej na www.foodlovers.pl