Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Frittata z cukinią i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Proste, lekkie, a zarazem smaczne danie z jajek z dodatkiem świeżej cukinii i pieczarek... Doskonałe danie nie tylko na śniadanie:)

Frittata z cukinią i pieczarkami

Składniki:

Frittata z cukinią i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Frittata z cukinią i pieczarkami

Etap 1

Frittata z cukinią i pieczarkami
Pokrojona cukinia z ziołami i solą smażona na maśle.

Cukinię umyć, pokroić w ćwierć plasterki. Na patelni lekko rozgrzać masło. Do masła wrzucić cukinię, oprószyć ją ziołami i solą. Smażyć prawie do miękkości.

Etap 2

Frittata z cukinią i pieczarkami
Pokrojona cebula dodana do podsmażonej cukinii.

Cebulę pokroić w kostkę, dodać do cukinii, zeszklić.

Etap 3

Frittata z cukinią i pieczarkami
Pokrojone pieczarki dodane do cukinii z cebulą.

Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cukinii. Smażyć, aż cały płyn odparuje.

Etap 4

Frittata z cukinią i pieczarkami
Jajka wbite do miseczki rozbełtane i doprawione.

Jajka wbić do miseczki, rozbełtać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.

Etap 5

Frittata z cukinią i pieczarkami

Jajka wylać na cukinię z grzybami.

Etap 6

Frittata z cukinią i pieczarkami

Na wierzchu rozłożyć starty na tarce o dużych oczkach ser. Patelnię z frittatą wstawić do piekarnika. Zapiekać w 220 stopniach przez ok. 10 minut. Podawać z dowolnym sosem.