Frittata z cukinią (omlet z cukinią)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cebulki pokroić, szczypior odłożyć. Cebulę i rozdrobniony czosnek zeszklić na maśle na patelni. Cukinię umyć, odkroić końce i zetr

Frittata z cukinią (omlet z cukinią)

Składniki:

Frittata z cukinią (omlet z cukinią)

 

Sposób przygotowania:

Frittata z cukinią (omlet z cukinią)
Cebulki pokroić, szczypior odłożyć. Cebulę i rozdrobniony czosnek zeszklić na maśle na patelni. Cukinię umyć, odkroić końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć razem z cebulką i czosnkiem. Jajka wbić do miseczki i rozkłócić z mlekiem. Dodać soli i pieprzu oraz połowę szczypiorku. Gdy cukinia zmięknie dodać do niej masę jajeczną. Gdy brzegi się zaczną ścinać odsuwać je widelcem od brzegu patelni ku środkowi, i przechylić patelnię aby masa jajeczna wypełniła wolne miejsce. Smażyć na wolnym ogniu aż omlet się zetnie w całości. Posypać świeżo startym parmezanem i resztą szczypiorku.