Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Frittata z szynką, pieczarkami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszna i prosta propozycja śniadaniowa, która spokojnie możemy zabrać ze sobą na lunch, ponieważ frittata i na ciepło i na zimno smakuje wybornie :)

Frittata z szynką, pieczarkami i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittata z szynką, pieczarkami i cebulą

 

Sposób przygotowania:

Frittata z szynką, pieczarkami i cebulą
Jajka wbijamy do miseczki, solimy, pieprzymy i lekko ubijamy widelcem. Ser kroimy w drobną kosteczkę. Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy je do momentu zarumienienia się cebuli i pieczarek.

Do przesmażonych pieczarek dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę i wszystko starannie mieszamy i rozkładamy równomiernie na dnie patelni (lub w silikonowej foremce do tarty ).

Grzyby z szynką i cebulą zalewamy masą jajeczną, którą po wierzchu posypujemy serem. Tak przygotowaną frittatę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut.

Upieczoną frittatę podajemy gorącą, ale równie pysznie smakuje na zimno, smacznego ; )  
Frittata z szynką, pieczarkami i cebulą
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki a szynke w paseczki lub kostkę
Frittata z szynką, pieczarkami i cebulą
Wszystko przesmażamy na złoty kolor na odrobinie tłuszczu
Frittata z szynką, pieczarkami i cebulą
Jajka rozkłócimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Frittata z szynką, pieczarkami i cebulą
Na patelni rozkładamy pieczarki z szynką i cebulą, wylewamy masę jajeczną, a wszystko posypujemy żółtym serem