Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Frittata ze smażonymi ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Frittata z grubo krojonymi ziemniakami, smażonymi w głębokim tłuszczu.

Frittata ze smażonymi ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittata ze smażonymi ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Frittata ze smażonymi ziemniakami
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo grube paski. Usmażyć je w głębokim oleju na złoty kolor (jak frytki), odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ziemniaki oprószyć przyprawą do ziemniaków. Jajka wbić do miseczki, rozbełtać, doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w piórka, rozdzielić palcami. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni mocno rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wylać jajka. Do jajek włożyć usmażone ziemniaki. Na wierzchu rozsypać piórka cebuli i starty ser. Patelnię wstawić do piekarnika. Zapiekać w 200 stopniach przez ok. 15 minut. Podawać z dowolnym sosem.
Frittata ze smażonymi ziemniakami
Grubo pokrojone ziemniaki usmażone w głębokim tłuszczu.
Frittata ze smażonymi ziemniakami
Rozbełtane jajka doprawione solą i pieprzem.
Frittata ze smażonymi ziemniakami
Rozbełtane jajka wylane na mocno rozgrzany olej.
Frittata ze smażonymi ziemniakami
Usmażone ziemniaki włożone do jajek posypane cebulą i startym serem.