Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 548]

Frittata ze szpinakiem i wędzonym łososiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Frittata to rodzaj omletu, który jest bardzo popularny w Hiszpanii i Włoszech. Można użyć dowolnych dodatków.

Frittata ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Składniki:

Frittata ze szpinakiem i wędzonym łososiem

 

Dodatkowo:

  • żółty ser do posypania

Sposób przygotowania:

Frittata ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Szpinak umyć, osuszyć i przełożyć na patelnię z uprzednio rozpuszczonym masłem. Całość odrobinę poddusić, aż szpinak stanie się miękki. Następnie należy dodać kawałki łososia i wszystko razem wymieszać.

W międzyczasie ubić (na sztywno) białka - ze szczyptą soli. Białka delikatnie połączyć z roztrzepanymi żółtkami. Masę doprawić do smaku. (Nie należy przesadzać z solą pamiętając że sam łosoś jest dość słony.)

Składniki znajdujące się na patelni zalać masą jajeczną i nakryć pokrywką. Frittatę smażyć kilka minut, aż masa stanie się ścięta.

Placek delikatnie zsunąć na talerz i ponownie przełożyć na patelnię - obracając na drugą stronę. Całość porządnie posypać startym serem i zapiec (bez przykrycia), aż ser się roztopi.

Danie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Tagi:

dania omlet