Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Frittata ze szpinakiem nowozelandzkim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste i smaczne danie, które można podać na śniadanie albo lekki obiad. Frittata to pewnego rodzaju omlet, do którego można dodać ulubione warzywa. U mnie szpinak nowozelandzki.

Frittata ze szpinakiem nowozelandzkim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Frittata ze szpinakiem nowozelandzkim

 

Sposób przygotowania:

Frittata ze szpinakiem nowozelandzkim

ETAP 1:

Frittata ze szpinakiem nowozelandzkim
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i lekko obsmażyć.

Fileta z kurczaka pokroić w małą kostkę. Oprószyć przyprawami i lekko obsmażyć, tylko tak aby kawałki mięsa były rozdzielone.

Zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia do zapiekania o średnicy 25 cm.

ETAP 2:

Frittata ze szpinakiem nowozelandzkim
Jajka rozmącić razem z mlekiem za pomocą trzepaczki.

Czosnek rozgnieść i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć.

Oczyszczone liście szpinaku posiekać i dołożyć do cebuli. Szpinaku powinno być sporo, ponieważ w trakcie smażenia znacznie zmniejszy swoją objętość.

Jajka rozmącić w naczyniu razem z mlekiem i przyprawić solą i pieprzem.

ETAP 3:

Frittata ze szpinakiem nowozelandzkim
Do jajek dodać obsmażony szpinak i ser.

Dodać przestudzony szpinak i pokruszony ser sałatkowo - kanapkowy. Wymieszać i przelać do mięsa. Wyrównać i na wierzchu wcisnąć połówki pomidorków koktajlowych.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać około 40 min.

Smacznego :)


Tagi:

danie warzywa