Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Frużelina wiśniowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszny dodatek do gofrów, lodów i deserów! Kiedyś robiłam inną wersję, postanowiłam wypróbować i tą z mąką ziemniaczaną ;)

Frużelina wiśniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frużelina wiśniowa

 

 

Sposób przygotowania:

Frużelina wiśniowa
Wiśnie umyć, przebrać i wydrylować. Wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić na kilka godzin aby wiśnie puściły sok. Postawić na ogniu, zagotować. Gotować na małym ogniu 5 minut. W szklance zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną, wlać do gotujących się wiśni, wymieszać i zagotować. Gorącą frużelinę wlać do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Wystudzić i przechowywać w lodówce.
Frużelina wiśniowa
Wiśnie umyć, przebrać i wydrylować. Wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić na kilka godzin aby wiśnie puściły sok. Postawić na ogniu, zagotować. Gotować na małym ogniu 5 minut.
Frużelina wiśniowa
W szklance zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną,
Frużelina wiśniowa
wlać do gotujących się wiśni, wymieszać i zagotować.
Frużelina wiśniowa
Gorącą frużelinę wlać do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Wystudzić i przechowywać w lodówce.