aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

Frykadelki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

moje najlepsze danie na obiad niedzielny pycha

Frykadelki

Składniki:

Frykadelki

 

  • 500 dag mięsa mielonego
  • 8 ceinkich plasterków boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 8 ugotowanych suszonych grzybów
  • olej
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • sól
  • 1 łyżka mąki
  • zasmażka z masła i mąki
  • 1/2 kostki bulionu grzybowego
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Frykadelki
Bułkę namoczyć, odcisnąć i połączyć z mięsem, jajkiem, odrobiną mąki, solą i pieprzem. Formować krążki o średnicy 10 cm i grubości 5 mm. Na każdym ułożyć po 2 plastry boczku, posmarować musztardą, zwinąć, obtoczyć w reszcie mąki, usmażyć. Zrazy ułożyć w rondlu zalać wywarem z grzybów dodać pokrojone grzyby, kostkę , przyprawy i dusić ok. 20 minut. Zaprawić zasmażką.