bartholomew

bartholomew

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Frytki a'la Bart

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Perfekcyjne, chrupiące frytki.

Frytki a'la Bart

Składniki:

Frytki a'la Bart

 

Sposób przygotowania:

Frytki a'la Bart
Dużo jest przepisów na frytki, lecz każdy ma swój ulubiony sposób ichwykonania, więc i ja podzielę się swoim niezawodnym sposobem, którywychodzi mi zawsze.Otóż na samym początku obieramy ziemniaki i płuczemy je. Następnie kroimy ziemniaki w dość cienkie (ok. 1cm.) zwykłe słupki lub używamy nożyka karbowanego i kroimy w słupki karbowane/falowane. W składnikach podałem 0,5kg. ziemniaków, oczywiście wszystko zależy od tego ile chcecie ich zrobić, można mniej, można i więcej. Gdy już pokroimy ziemniaki, przekładamy je do miski i zalewamy bardzo zimną wodą (ja czasem dodaję kostki lodu) i odstawiamy na 20 minut co jakiś czas je mieszając, by ziemniaki puściły swoją skrobie, przez co nie będą gumowate. Jeżeli Wasze ziemniaki zawierają dużo skrobi, (widać to po mętnej wodzie) najlepiej zmieniać wodę kilka razy w ciągu tych 20 minut. Tak przygotowane ziemniaczki przekładamy na ręcznik papierowy by je osuszyć. W między czasie przygotowujemy w miarę głęboką patelnię i rozgrzewamy w niej olej. Osuszone ziemniaki kładziemy porcjami na dobrze rozgrzany olej, tak by dobrze przykrył nasze frytki. Nie można kłaść za dużych porcji, ponieważ ziemniaki będą się nierówno piec. Uwaga! Teraz gdy już ułożymy naszą porcję, zostawiamy ją tak na czas kiedy poczujemy dotykając ich naszym mieszadłem, że robi się taka chrupka skórka, wtedy mieszamy je co jakiś czas do uzyskania złocistego koloru. Mieszając je wcześniej w większości przypadkach by się "połamały" i nasiąkły bardzo olejem a tak, gdy już zacznie się tworzyć chrupka skórka, można je i trzeba je mieszać co jakiś czas by się równomiernie ładnie przypiekły. Gdy Już uzyskamy pożądany kolor, wyciągamy nasze frytki na ręcznik papierowy by odsączyć resztki oleju. Wykładamy porcje na talerze, solimy do smaku i podajemy z ketchupem, majonezem lub sosem czosnkowym. Można również je zjeść z jakąś surówką. Przygotowuję takie frytki w ten sposób już kilka lat i zawsze wychodzą chrupiące, mięciutkie w środku i nie nasiąkają olejem. Smacznego! :)