gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Frytki domowe

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 37

Frytki domowe-danie bardzo szybkie, ale i tuczące, więc ostrożnie z przejadaniem się nimi.

Frytki domowe

Składniki:

Frytki domowe

 

  • ziemniaki-0,5 kg.
  • olej lub oliwa-do smażenia,
  • sól-do smaku,
  • ewentualnie majonez, ketchup.

 

Sposób przygotowania:

Frytki domowe
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na grubsze plastry, a potem na podłużne cienkie paski tej samej wielkości i osuszamy ręcznikiem papierowym, by podczas smażenia ziemniaki nie pryskały.
Rozgrzewamy bardzo mocno tłuszcz-olej słonecznikowy lub oliwę w garnku, lub we frytkownicy i potem stopniowo wrzucamy frytki i smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Podajemy ciepłe, posypując solą do smaku.
Niektórzy spożywają je z majonezem, czy ketchupem.

Tagi:

frytki