Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Frytki z Miruny z Sosem Pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna przekąska dla dzieci i nie tylko

Frytki z Miruny z Sosem Pomidorowym

Składniki:

Frytki z Miruny z Sosem Pomidorowym

 

  • 2 filety z ryby miruna
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 kopiasta łyżka maki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 1 jajko
  • oliwa do smażenia
  • składniki na sos:
  • 600 gram pomidorów
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Frytki z Miruny z Sosem Pomidorowym
Pomidory , paprykę umyć ,pokroić i włożyć do garnka.Wlać ok. pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. pół godzinki. Warzywa zmiksować ,przetrzeć przez sito ,dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez kolejne pół godziny . Sos musi zgęstnieć . Rybę pokroić w słupki ,posolić ,popieprzyć i obtoczyć w mace. Potem moczyć w rozkłóconym jajku i tartej bułce wymieszanej z skórką cytrynową. Kawałki ryby usmażyć w głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Frytki osączyć na papierowym ręczniku i podawać z sosem.