justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Frytki z piekarnika z sałatką z pieczonych buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dietetyczne frytki, pieczone w piekarniku z lekką sałatką z pieczonych buraczków. Dla tych co dbają o linię a jednak mogą sobie pozwolić na frytki w odchudzonej wersji, ale równie smaczne

Frytki z piekarnika z sałatką z pieczonych buraków

Składniki:

Frytki z piekarnika z sałatką z pieczonych buraków

 

 

  • Sałatka:
  • 2 buraczki
  • kilka listków sałaty lodowej
  • 1/4 kostki sera feta
  • 1.4 cebuli czerwonej
  • kilka ziarenek słonecznika
  • kilka ziaren pestek dyni
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Frytki z piekarnika z sałatką z pieczonych buraków
Buraczki wyszorować, owinąć każdy w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1-2 godziny w zależności od wielkości buraczków. Sprawdzić czy są gotowe wbijając w nie widelec. Upieczone buraczki ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić jak na frytki, polać oliwą i przyprawić solą. Wstawić do piekarnika i piec do wyrażnego przyrumienienia w temp. 180 stopni C. Przygotować sałatkę: w tym celu ziarna prażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu. Sałatę rwiemy na kawałki, cebulę kroimy w cieniutkie paski. Ser feta kroimy w kostkę. Sałatę mieszamy z pokrojonymi buraczkami i cebulą. Doprawiamy sola i pieprzem, polewamy oliwą. Wykładamy na talerz z frytkami, posypujemy sałatkę serem feta i ziarnami