Katrina

Katrina

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Obiad bez mięsa – 21 prostych i sprawdzonych przepisów

Fusilli z rybą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znudził Ci się makaron z tradycyjnym pomidorowym sosem? Jeśli tak, to jest to potrawa dla Ciebie! Tuńczyk i papryka w parze z makaronem.

Fusilli z rybą

Składniki:

Fusilli z rybą

 

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego Fusilli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 25 ml przecieru pomidorowego
  • Puszka tuńczyka w oleju
  • 1 czerwona papryka
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Fusilli z rybą
1. Gotujemy makaron al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu makaronu Lubella Pełne ziarno 2. Siekamy czosnek i cebulę na drobne kawałki. W dużym garnku z podwójnym dnem podgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, potem cebulę. Podgrzewamy ok. 10 minut ciągle mieszając. Dodajemy przecier pomidorowy uprzednio rozcieńczony z wodą. Znowu gotujemy ok. 10 minut ciągle mieszając. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, potem tuńczyka i gotujemy 5 minut. Przyprawiamy do smaku 3. Mieszamy makaron z sosem, wykładamy na talerz. Ewentualnie doprawiamy.

Tagi:

makaron