BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Fusilli z sosem bolonese i orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smak sosu bolonese w tym daniu został wzbogacony orzechami włoskimi . Danie jest kaloryczne , w sam raz na zimową porę .

Fusilli z sosem bolonese i orzechami włoskimi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fusilli z sosem bolonese i orzechami włoskimi

 

  • makaron fusilli
  • 400 g karczku
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
  • 100 g orzechów włoskich bez łupin
  • 100 g sera żółtego
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Fusilli z sosem bolonese i orzechami włoskimi
Makaron gotujemy al'dente , odcedzamy , przelewamy chłodną wodą . Przekładamy do garnka .Mięso płuczemy , osuszamy i mielimy . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz , smażymy zmielone mięso . Całość solimy do smaku , pieprzymy , wlewamy przecier pomidorowy , redukujemy , aż sos będzie gęściejszy . Obrane ze skorupek orzechy , drobno kroimy , dodajemy do sosu , mieszamy wszystko razem . Sos wlewamy do makaronu , dokładnie mieszamy . Po podaniu posypujemy startym serem i posypujemy natką pietruszki .
Fusilli z sosem bolonese i orzechami włoskimi
Smażymy mięso na patelni , doprawiamy , dodajemy przecier .
Fusilli z sosem bolonese i orzechami włoskimi
Etap 2
Fusilli z sosem bolonese i orzechami włoskimi
Do ugotowanego makaronu wlewamy sos bolonese .