VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Fusilli z warzywami i kurczakiem w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie rozgrzewające danie idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Danie jest delikatnie słodkawe, jednakże ostra czerwona papryka bilansuje tę słodycz, a kurczak w miodzie jest obłędny!

Fusilli z warzywami i kurczakiem w miodzie

Składniki:

Fusilli z warzywami i kurczakiem w miodzie

 

Sposób przygotowania:

Fusilli z warzywami i kurczakiem w miodzie
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy w garnku na oliwie z oliwek. Dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy. Dokładamy miód i dokładnie wszystko mieszamy. Kurczak zrobi się nam złocisty.

Dokładamy wszystkie warzywa – marchewki oraz cukinia pokrojone w pół plasterki, paprykę w kosteczkę, pieczarki w ćwiartki.

Lubczyk siekamy i również dokładamy do garnka. Wlewamy wodę oraz przyprawiamy solą, pieprzem, cząbrem, czerwoną ostrą papryką oraz przyprawą uniwersalną typu vegeta. Całość dusimy do miękkości warzyw i mięsa.

Podajemy z ugotowanym makaronem fusilli.