kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Futomaki z paluszkami krabowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Futomaki są najczęściej spotykanym rodzajem sushi, przyznam szczerze, że sama kiedyś myślałam, że tylko tak może wyglądać prawdziwe sushi :)

Futomaki z paluszkami krabowymi

Składniki:

Futomaki z paluszkami krabowymi

 

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4/5 szklanki wody
  • 4 płaty glonów nori
  • 12 paluszków krabowych
  • pół czerwonej papryki
  • 1 średniej wielkości ogórek gruntowy

Sposób przygotowania:

Futomaki z paluszkami krabowymi
Przygotowanie ryżu: Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie (do czasu aż woda będzie zupełnie przezroczysta), zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.

W tym czasie możemy przygotować zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą tak długo, aż stałe składniki zupełnie się rozpuszczą. Możemy ocet podgrzać, żeby sól i cukier szybciej się rozpuściły, jednak nie jest to konieczne, wystarczy odpowiednio długo mieszać.

Ryż odcedzamy i przekładamy do garnka. Wlewamy 4/5 szklanki wody, garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż na minimalnym ogniu przez 13 minut.

Po upływie tego czasu wyłączamy źródło ciepła (gaz/prąd) i pozostawiamy ryż pod przykryciem na 15 minut.

Gotowy ryż przekładamy do miski, polewamy zaprawą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż studzimy. Studząc, warto go przykryć, żeby stracił zbyt wiele wilgoci.

Przygotowanie sushi: Płaty glonów nori kładziemy na bambusowej macie przykrytej folią spożywczą, którą będziemy zawijać rolkę sushi.

Na nori rozkładamy warstwę przygotowanego wcześniej ryży. Ryż nakładamy palcami zwilżając je w miseczce zimnej wody.

Na jednym brzegu płatu układamy wzdłuż paluszki krabowe, pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pokrojonego w paski ogórka. Zwijamy rolkę.

Kroimy rolkę i układamy na talerzu posypując uprażonym wcześniej czarnym sezamem.