jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Futomaki z serduszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przekąska z łososiem i serduszkiem ze słodkiej marchewki.

Futomaki z serduszkiem

Składniki:

Futomaki z serduszkiem

 

  • 1 filiżanka ryżu kleistego do sushi
  • 1,5 filiżanki wody
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 paski zielonego ogórka (bez gniazd nasiennych)
  • 2 długie ugotowane marchewki
  • 50g wedzonego łososia
  • 2 płaty nori
  • pasta wasabi
  • sosy do sushi

Sposób przygotowania:

Futomaki z serduszkiem
Ryż dobrze wypłucz, zalej wodą i namocz około 10 min.Dodaj wino i gotuj na małym ogniu do chwili, aż wchłonie wodę i będzie miękki. Wymieszaj dokładnie ocet winny, sos sojowy, cukier brązowy - skrop nim ryż i mieszaj, aż przestygnie.Glony nori upraż przez chwilę na suchej patelni z jednej strony.Z marchewki zetnij pod skosem dwa paski i w środku rowek tak, by po przekrojeniupowsatło serce.Na macie bambusowej ułóż płat glonów, na nim warstwę ryżu, Posmaruj ryż cieniutką warstwą pasty wasabi,ułóż paski łososia i paski ogórka oraz marchewki.Zroluj wałek za pomoca maty. Każdy wałek pokrój ostrym nożem na 4- 5 części.Podawaj z sosami do sushi jakie lubisz.

Tagi:

ryż sosy beza bezy